De Hertog is een gezonde school!

Een interview met leerkracht Mieke Akkermans en coördinator Gezonde School op basisschool De Hertog.

Vinden jullie gezondheid een taak van het onderwijs?

“Jazeker! We vinden het belangrijk om een gezonde leefstijl te stimuleren. En dat zie je terug in de dagelijkse gang van zaken op school. We hebben ook 4 certificaten op thema’s van de Gezonde School: Welbevinden, Relaties & seksualiteit, Bewegen&sport en Voeding.”

Mieke-Akkermans.JPG

Mieke Akkermans leerkracht bij De Hertog

Wat doen ze bij De Hertog aan beweeg- en sportstimulering op school?

"Ik heb als coördinator Gezonde School taakuren om ervoor te zorgen dat gezondheidsbevordering op school word geborgd. Zo organiseer ik samen met verenigingen uit de buurt onze jaarlijkse sportweek. Dat is een week vol met leuk sport- en beweegaanbod. De leerlingen mogen dan 3 sporten kiezen waar ze samen naar toe gaan tijdens schooltijd. Wij regelen het vervoer, het plannen en het aanbod. We hopen dat leerlingen dan zien hoe het daar echt is bij zo’n vereniging en dan lid worden.

Daarnaast werken we ook samen met Sportfriends die een naschools beweegaanbod bieden met ongeveer 5 verschillende sporten per jaar. Bij voorkeur is de 1e clicic tijdens een schooldag, de daarop volgende lessen zijn facultatief en na schooltijd. De laatste is meestal bij de vereniging. Ohja, en dan hebben we ook nog de
schoolsportvereniging. De schoolsportvereniging voor freerunning geeft wekelijks in onze gymzaal een les na schooltijd. Voor kinderen is het laagdrempelig, omdat ze de andere kinderen en de locatie al kennen.”

Waar ben je trots op?

“Het team! We willen echt dat leerlingen het hier op school goed hebben. Dat we een veilige school zijn, waar de kinderen weer kunnen gaan leren en spelen. Dat we hetzelfde bieden als reguliere scholen, maar dan in kleinere groepen. We doen dat echt samen als
team, voor het kind. En we worden er zo blij van als we dat terug horen van ouders: ‘Mijn kind gaat eindelijk weer met plezier naar school!’. Dat bevestigt dat we als team goed bezig zijn.”

Bekijk ook het filmpje over de Gezonde School.

Bron: website gezondeschoolgelderlandzuid.nl, geraadpleegd op 6 januari 2020, https://gezondeschoolgelderlandzuid.nl/wp-content/uploads/2019/11/20191015-trotsop-de-hertog.pdf